{ "title": "Meyve Sabunu", "image": "https://www.sabun.gen.tr/images/Meyve-Sabunu-86.jpg", "date": "20.01.2024 07:56:27", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Meyve Sabunu, su ile birleştirilip temizlik amaçlı kullanılan sıvı ya da kalıp niteliğinde meyve içerikli ve şekilli olan sabun türü. Meyve sabunu, bitkisel, hayvansal ve kimyasal nitelikli ürünler ile yapılmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde serbest halde bulunan yağ asit tuzlarının işlemden geçirilmesiyle karboksili asitlerden birçok meyve sabunu yapılabilir. Söz konusu bu sabun vücut, el, ayak, saç temizliği amacının dışında bazı kozmetik ürünleri içerisinde vücut arındırıcı losyon, temizleme kremi ve spreyi olarak da kullanıma hazır hale getirilmektedir. Ayrıca, mobilya, halı, yer zemini, duvar ve metal eşyaların temizlenmeside de kullanılmaktadır. Özellikle metallerin paslanmasını önleyici bir etken olduğundan ön planda tutulmaktadır. Meyve sabunu, her tür renk ve meyve şekillerine yönelik de üretilmektedir. Şeftali, üzüm, karpuz, kavun, kiraz, erik, kayısı, çilek, elma, ayva, armut, muz, portakal ve binlerce çeşit meyve biçimi ve aroması ile üretilmektedir. Hoş bir görünüm sağlaması kullanıcı tarafından ilgi çekmektedir. Hal böyle olunca bu şık görünümlü ve güzel kokulu sabunlar raflarda ön sırada yer almaktadır. Göze hitap eden bu cezbedici sabunun olumsuz yanı sert su ile pek köpürme işlemi yapmamasıdır. Köpürme etkisi olmadığında temizleme etkisini yitirmektedir. Bunun sebebi sert su içerisinde yer alan kalsiyum ve magnezyumun meyve sabunu ile etkileşimidir. Öte yandan renklendirici katkı maddelerinin varlığı da bu yönde olumsuz etki yaratır. Sert suyun niteliğinin yumuşak olması bu sabununun çözeltisi için önem taşır.

Meyve sabunu nasıl yapılır?

Rengarenk ve çeşitli meyve şekilleriyle elde edilmek istenen bu sabun yapımı aşamasında öncelikle organik meyve kullanımını gerektirir. Renk ve aroma yönünden doğal ürünlerin meyve sabunu yapımı için kullanılması sağlık bakımından oldukça önemlidir. Buna yönelik üretim genel anlamda sıcak presleme veya ektraktion yöntemi ile elde edilen değersiz yağlar kullanılır. Fakat natural meyve sabunu üretimi için doğal olarak bitkisel ve hayvansal yağların kullanımı kimyasal ürünlerden ziyade daha iyidir. Hindistan cevizi, vişne, şeftali, badem, kayısı yağı gibi ürünler meyve parçacıklarıyla beraber sabun üretimi için kullanılır. Üretim sırasında istenilen meyve yağları ve parçacıklarının yanı sıra sodyum hydoksit veya potasyum hydoksit bazları kullanılır. Bunlar uygun bir kazan dahilinde iç içe karıştırılarak kaynatılır. Böylece sabunlaşma işleminin ilk aşaması gerçekleşir. Hazırlanan meyve sabunu soğumadan sıcak bir şekilde kalıplara aktarılarak şekil elde etmesi için kurumaya bırakılır. Kalıpta sert bir yapıya sahip olan metve sabunu istenilen parçalar halinde kesilir. Bu işlem bittikten sonraki aşamada ise bu ürünün yapısında kalan suyun kuruması için uygun bir alanda tekrar kurumaya bırakılır. Tam anlamıyla yapımı tamamlanan meyve sabunu paketleme işlemiyle ulaşıma hazır hale getirilir.
" } ] }