{ "title": "Sabun İçeriği", "image": "https://www.sabun.gen.tr/images/Sabun-Icerigi-57.JPG", "date": "20.01.2024 01:55:55", "author": "Arife KÜÇÜKKAVRADIM", "article": [ { "article": "Sabun İçeriği, basit anlamda sabun içeriğinde bir bazın ve bir asidin reaksiyonu sonucu meydana gelen tuza verilen addır. Bu sabunun oluşması içinde bulunan asit bir yağ asididir. Her yağın içeriği farklı olduğu için cilde yaraları ve zararları farklıdır. Bu yağları sabunlaştırmak için gerekli alkali oranları farklıdır. Bu oranların doğru hesaplanarak yapılması gerekmektedir. Günümüzde piyasalarda çok fazla sabun çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanı fabrikasyon sabunlardır. Bu sabunların içerdiği içerik bakımından, markası, şekli, kokusu ve içerdiği boya ve suni maddeler bakımından yabancı ülkelerde deterjan olarak da bilinir. Sabun sadece temizlik amaçlı kullanılmaktadır. Fabrikasyon sabun değil doğal sabunlar daha az üretilmektedir. Nedeni ise üretiminin zahmetli olmasıdır. Doğal sabunların içeriğinde kullanılan ham maddelere göre de isim alabilir. Örneğin zeytinyağı sabunu, defne sabunu. Bu sabunlarda ucuz olması için zeytinyağı elde edilmek için zeytinin sıkım işleminden sonra kalan posasından oluşan pirina yağı, don yağı, atık yağlar ve buna benzer düşük kalitedeki yağlar kullanılmaktadır. Bunlar doğal sabun olarak sayılsa da sabun yapım işleminde kaynatılma işlemi olması nedeniyle ısıdan kaynaklı olarak bütün olarak olumlu özellikleri kaybolmaktadır.

Sabun içeriği nelerden oluşur
Çelik tencerenin içine 6 bardak su koyup içine yavaşça NaOh ı karıştırarak eklenir. Bu karışım exotermik reaksiyonla kendiliğinden ısınır. Bu sıcaklığın 40 dereceye düşmesi beklenir. Daha sonra 3 bardak zeytinyağı yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak çelik tencereye dökülür. Mikserle 10 dakika düşük devirle karıştırın. Daha sonra bırakın, her 10 dakikada bir 1-2 dakika mikserle karıştırın. Bunu yapmaya karışım muhallebi kıvamına gelinceye kadar devam edin. Bu karışımı hazırlarken sıcaklığın 40 derece olmasına dikkat edilmeli. Çelik tencereyi yoğurt mayalama işleminde yapıldığı gibi battaniye ile sarın 24 saat sonra bu karışımı kalıplara dökün 2-3 gün beklettikten sonra kalıplardan çıkartın. Hava alacak şekilde bir telin üzerine koyun. En uzun işlem bu zamanda gerçekleşecek. Bu şekilde 2 ay bekleyerek havalanacak.
" } ] }