{ "title": "Sabun Nasıl Eritilir", "image": "https://www.sabun.gen.tr/images/Sabun-Nasil-Eritilir-31.jpg", "date": "23.01.2024 03:32:59", "author": "Ömer Faruk ekemen", "article": [ { "article": "
Sabun nasıl eritilir, Eski, arta kalmış sabunlar nasıl eritilip tekrardan kullanabiliriz. Bu sabunları çöpe atarak hem israf ediyor hem de maddi zarara uğruyoruz. Oysa bunları geri dönüştürüp yeni sabunlar elde etmek mümkündür. Peki sabun nasıl eritilir? Ev yapımı sabun yapmak mümkün mü?

Ev yapımı sabun nasıl yapılır? 

Birazdan anlatacağımız yöntem ile sadece eski parçalanmış kullanılmayan sabunları değil yeni alınan kalıp halindeki sabunları eriterek istenilen şekillere nasıl dönüştürüleceğini öğreneceğiz. Satılan dört köşeli sabunların eritilerek kendi isteğimize kendi tarzımızdaki şekillere sokarak sabunların daha elverişli bir hale getirerek onlara daha güzel bir görünüme sokmak mümkündür.

Ev yapımı sabunlar nasıl eritilir?

Öncelikle eski sabunlarımızı  veya satın aldığımız sabunları bir rende yardımıyla rendeliyor ya da en küçük parçalar haline getiriyoruz. Rendelediğimiz sabunları sabunlar için uygun olan bir kaba koyuyoruz. Koyduktan sonra koyduğumuz sabuna göre kaba bir miktar su ekliyoruz. Bu eklediğimiz su miktarı eklediğimiz sabunu biraz geçecek şekilde olacak ancak çok fazla su eklenmemelidir. Suyu kaba koyduktan sonra sabunu öylece iki gün veya üç gün kadar bekleteceğiz. Bekletmeye aldığımız sabunu düzenli bir şekilde kontrol etmeliyiz çünkü eklediğimiz su mevsime ya da bulunduğumuz ortama bağlı olarak buharlaşabilir buna karşılık buharlaşan su kadar ekleme yapmalıyız ama yine fazla su eklememeye dikkat etmeliyiz. Bekletilen sabunları bir tencereye boşaltıyoruz ve üzerine çok sıcak olmayan ılık ile kaynar arasında bir miktar su ekliyoruz eklenilen suyun macun kıvamında olmasına dikkat etmeliyiz. Karışımdaki sabunun rengi için istediğimiz renkleri verebiliriz bunu için kanserojen olmayan boyalarda kullanabiliriz. Ayrıca karışıma koku vermek için istediğimiz kokuları aktarabiliriz. Macun kıvamına gelen sabunu şekil vermek istediğimiz kaba aktarabiliriz, bunun için çeşitli kalıplar kullanabiliriz ama her evde bulunma ihtimali yüksek ola kek kalıplarını kullanmanız daha iyi olur. Kek kalıbına koyulan bu sabunlar bir miktar beleriz kuruması için bu kuruma günlerce alabileceği için kalıpları oda sıcaklığında bir yerde muhafaza etmemiz daha iyi olur.

Sabunları kalıplardan kalıplara sert bir cisimle hafifçe vurarak sabunun kalıptan ayrılmasını sağlayabiliriz. Kalıptan çıkartılan sabunları bir miktar daha dinlendirdikten sonra kullanabiliriz.

Sıvı sabun nasıl yapılır?

Bir kalıp sabunu normal sabun için yaptığımız işlem gibi rendeliyoruz daha sonra dört bardak suyu bir kapta kaynatıyoruz ve rendelediğimiz sabunun üzerine ekliyoruz. Eklediğimiz suyu sabunu kıvamına göre ekliyoruz kalıp sabun yapımında yaptığımız macun kıvamından daha cıvık bir karışım hazırlamalıyız. Sabunlar biraz yumuşayana kadar karıştırmalıyız. Karıştırma işlemi tamamlandıktan sonra sabunun sıvı sabun kıvamını alması için karıştırıcıdan geçirmeliyiz. Karıştırıcıdan hazırlanan karışıma bir miktar bitkisel kullanıyoruz (Bir tatlı kaşığı kadar). İsteğe bağlı olarak karışıma bir tatlı kaşığı kadar gül yağı veya sızma zeytinyağı da ilave edilebilir. Bu ölçülere göre hazırlanan karışımdan yaklaşık olarak bir litre kadar sabun elde ediyoruz. Bu hazırlanan karışım zamanla kıvamı koyulaşabilir bunun bir miktar su kaynatıp sabunu istediğimiz kadar inceltebiliriz. Ayrıca bu sabunlar tabaklar veya diğer mutfak ürünlerinin yıkanmasında kimyasalın az olması şartı ile kullanılabilir.
" } ] }