{ "title": "Sabun Üretimi", "image": "https://www.sabun.gen.tr/images/Sabun-Uretimi-37.jpg", "date": "20.01.2024 02:00:16", "author": "Mircan Seçgünler", "article": [ { "article": "
Sabun Üretimi, Sabun, kişisel temizliğimiz dışında tüm ev, iş yeri ve çevre temizliği için kullandığımız en önemli temizlik maddesidir. Temizlik maddesi ihtiyacı insanlık kadar tarihi kadar eskidir. Çok önceleri temizlik işlerinde kül, kil veya bitki özlerini kullanırlardı. İlk çağlarda artık bilinmeye başlanan sabun, 1850 yılından itibaren sanayide büyük ölçüde üretilmeye başlanmıştır. Sabun, suyu çeken ince bir tabaka ile yağ parçalarının kaynaşmasıyla oluşur. Kalıplar halinde ve sıvı olarak üretilir. Doğada bulunan bitkilerden ve hayvani yağlardan elde edilir, kimyasal katkı maddeleriyle birleşerek kullanıma sunulur.

Sabun, temizleme özelliğinin yanında kozmetik, losyon, krem, sprey, ilaç yapımında kullanılır, Endüstride de boya plastik döküm, tekstil ürünlerinde, metallerin paslanmasını önlemek amaçlı kullanılır. Sabun imalatı evlerde, küçük iş yerlerinde ve büyük fabrikalarda yapılır. Sabun imalatında genellikle sıcak presleme yöntemi kullanılır. Sabun üretimininbaşında bitkisel yağ gelmektedir. Hindistan cevizi yağı, defne yağı, zeytinyağı, Ayçiçek yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvani yağ olarak da iç yağı, domuz yağı kullanılır.

Sabun üretimi çeşitleri

Evde Sabun Üretimi: Evde bulunan iç yağı, kuyruk yağı, zeytinyağı kaynatılarak süzülür, 40 dereceye kadar soğutulur. Kostik, soda, su ile karıştırılarak kaynatılır, soğumaya bırakılır. Daha sonra tahtadan kalıplara dökülerek, istenilen şekle göre kesilir. Kaliteli, organik ve sağlıklı el sabunu, banyo sabunu bu şekilde yapmak mümkündür. Sabun imalatına geçmeden önce, hangi çeşit sabun yapılacaksa kazana o sabunun hammaddesi konulur.

Soğuk Yöntem Sabun Üretimi: bu üretim oda sıcaklığında yapılır, kaynatmaya gerek yoktur. Bu imalatta yağ bir kaba dökülür, yeteri miktarda sodyum ya da potasyum ilave edilerek sürekli karıştırılır. Muhallebi kıvamına gelmesi beklenir, kokulu olacaksa madde ilave edilir karıştırılır. Kalıplara dökülür birkaç gün oda sıcaklığında donması beklenir. Kesim işlemi yapıldıktan sonra kuruması beklenir. Sabunlar artık kullanmaya veya satışa hazırdır.

Sıvı Sabun Üretimi Formülü: Sıvı sabun aktifi+Tuz+Su formülü uygulanarak üretilir. Bu maddeler bir kazana konur ve iyice karıştırılır. Sonra sıvı sabunun ismi ne olacaksa, bir miktar gıda boyası ve esans ilave ederek işlem tamamlanır. Sıvı sabun günümüzde, diğer katı sabunlara oranla daha fazla kullanılmaktadır. Kullanımının rahat oluşu, kaliteli oluşu tercih nedenidir.
" } ] }