{ "title": "Sabun", "image": "https://www.sabun.gen.tr/images/Sabun-87.jpg", "date": "20.01.2024 17:52:50", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Sabun, sabun günlük hayatımızın önemli bir temizlik ürünüdür. Asit ile bazın tepkimesi sonucu olarak oluşmaktadır. Sabunun içerisinde bulunan yağ asitleri değişmektedir. Değişen aside göre de sabunun yararları ve zararları da değişkenlik göstermektedir. Sabun yapımı dikkat isteyen bir iştir. Doğru hesaplama yapılmadığı takdirde yani yağ asitleri ve bazlar oranı tutturulmadığı zaman sabunlaşma tam olarak gerçekleşmez. Bu durumda kalan sabunlaşmamış bazlar, cildi tahriş etmesine neden olmaktadır. Günümüzde çok fazla sabun türü üretilmektedir. Her sabun gönül rahatlığıyla kullanılmamaktadır. Çünkü son yıllarda kimyasal maddenin piyasaya sürülmesi sabun üretimini ve içeriğini de etkilemiştir. Kimyasala karışmamış sabun kullanmak hem cilde hem saçlara daha faydalıdır. Arap sabunu, bıttın sabunu vs. Sabunlar tercih edilirse hem sağlık açısından hem de kullanımı açısından da daha güvende olmaktadır. Sabun alırken çok dikkatli olmalıyız. Sabunu iyi tanıyan bireylere danışarak sabun satın alınabilir. Sabun sadece temizlik aracı olarak değil aynı zamanda tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Bulaşıcı hastalıklara karşı dezenfekte özelliği de mevcuttur. Eski medeniyetler sabunu havyan yağlarından elde edip deri hastalıkları içinde kullanmışlar. Sabunun daha iyi ve net anlaşılabilmesi için tarihçesini, yapılışını ve çeşitlerini detaylı şekilde anlatmaya çalışacağız.

Sabunun tarihçesi

Sabun sadece günümüzde üretilmemiş. Eski çağlardaki farklı medeniyetler çeşitli amaçlar ve temizlik için sabunu üretmişlerdir. Sabun ortaya çıkmadan önce özelikle kül ve killerden geleneksel olarak temizlik amacıyla kullanılmaktaydı. M. Ö. Üretilmeye başlayan sabun ortaçağa kadar genişlemiş ve çoğu zamanda ticarette, alışverişte değiş tokuş aracı olarak kullanılmıştır. Eski medeniyetlerde sabun sadece temizlik aracı değil aynı zamanda ilaç kullanımında kendini göstermiştir. Eski dönemlerde bile kadınların güzellik malzemesi olarak kabul edilen sabun o dönemde bile revaçtaydı. Bizim kültürümüzde de sabun üretimine çok önem verilirdi. Bunun en bariz göstergesi, çiçek sabunu, hünkari sabun, misk sabunu, Paşa sabunu, kokulu sabun üreterek sabuna ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Osmanlı döneminde özellikle yükselme zamanında sabun önemli bir yere sahipti ve padihşahlar da sabun üretimine önem verirdi.

Sabun üretimi nasıl yapılır?

Sabunların doğa içerisinde bulunan bitkisel veya hayvan yağlarından yani yağların asitlerinden bulunan tuzlardan üretilmektedir. Tarihe baktığımızda sabun üretiminin yapılışı yağlı asitlerin ve soda küllerinin veya potasyum ve tuzlarının reaksiyonu sonucunda üretilmiştir. Peki evde sabun üretmek mümkün müdür? Bu işin erbabı olana her türlü her imkânda evde kendi sabununu kendisi üretebilir. Örneğin evde artık olan, kuyruk yağı, iç yağı ve yağ çeşitlerinin karışımları sonucu sabun üretimi yapılabilir. Öncelikle yağ kaynatılır ve süzülür. Belirli bir dereceye kadar 40-50 dereceye kadar soğutulur. Kostik soda yağ ile su karıştırılır ve kaynatılır. Yaklaşık olarak 25 dereceye kadar soğutulunca, diğer kaynattığımız yağlarla birlikte karıştırılır ve kalıplara dökülüp sabun elde etmek mümkündür.

Sabun çeşitleri

Her ne kadar sabun çeşitleri çoksa bile kabul edilen katı ve sıkı sabundur. Sabun değişik şekilde türleri vardır. Mesela kokulu sabun, boyalı sabun, sıvı sabun, renkli sabun vs. Şekilde çoğaltabiliriz. Eski dönemlerden beri katı sabunun olduğunu biliyoruz ve çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Hem çamaşırlar için hem banyo yapmak için üretilmiş birçok sabun mevcuttur. Ama son yıllarda özellikle sıvı sabunun üretimi revaçtadır. Sıvı el sabunu tabir ettiğimiz ve el temizliği için kullanılan sabun kullanımı daha rahattır. Sabunun çeşitli olması kullanıcılarını tatmin etmiştir. Günümüzde önemli sabun türleri olan, faks sabunu, duru sabunu, dove sabunu önemli sabun türlerindendir. Ama özellikle saç dökülmesine ve saç bakımı için tercih edilen doğal sabunlardan olan Arap ve bıttın sabunu artık çok fazla tüketilmektedir ve marketlerin ve bakkalların raflarında görmekteyiz. Bu tür sabunların işlenmemiş halini kullanmak daha faydalıdır. Çünkü içine karıştırılmış kimyasal maddeler yüzünden etkisini gitgide kaybetmektedir. Aktarlardan bu tür sabunları bulmak mümkündür.
" } ] }