{ "title": "Sabunun Özellikleri", "image": "https://www.sabun.gen.tr/images/Sabunun-Ozellikleri-27.gif", "date": "20.01.2024 04:05:28", "author": "Almira YILDIRIM", "article": [ { "article": "Sabunun Özellikleri; İlk çağlardan beri, sabunlar daima hem kıyafetlerin hem de vücudun temizlik malzemesi olarak kabul edilmiştir. Sabunlar kuvvetli birer bazdır ve belirli olan bir pH derecesinin üstüne çıktıkları zaman h+ iyonu vererek köpürürler. Sabunun köpürmesi iyi bir şey değildir. Sabunun köpürmesi demek sabunun özelliklerini kaybettiği anlamına geliyor. Sabunun temizleyici olarak kullanılan etkisi, suyu kendine çeken ince bir tabaka sayesinde yağ parçacıklarını sarma yeteneğinden gelir.

Evlerde kullandığımız banyo sabunları, tabiat içerisinde bulunan hayvansal ve bitkisel yağlardan elde edilen yağ asitlerinin tuzlarından üretilir. Doğada serbest bir şekilde bulunan karboksilli asitlerden de çeşitli sabunlar elde edilebilir. Tabi ki bu sabunlar sadece evlere banyo sabunu olarak kullanılmıyor. Endüstri içerisinde boya, plastik döküm, metal işlemede, sentetik kauçuğun ve birçok plastik türünün üretiminde de malzeme olarak birçok alanda kullanılır.

Sabunun İçindekiler

Sabunun yüzeyi aktif bir maddedir. Sabun, su veya organik maddeler içerisinde çözündüğü zaman bu sıvıların yüzey gerilimlerini önemli derecede azaltır ve sıvı içerisinde bulunan maddelerin yüzer vaziyete çıkmasını sağlar. Mesela sabunlu su ile ellerimizi yıkadığımız zaman, elimizdeki kirler sabun molekülleri sayesinde gevşer ve bundan dolayı da kirler su yüzeyinde yüzmeye başlar akmakta olan suda bu kirleri elden uzaklaştırır. Magnezyum ve kalsiyum gibi tuzları barındırması yönünden zengin olan sert sular kullanılarak yapılan yıkamalarda sabunun içerisinde bulunan asit kökü bu iyonlar ile çözünmeyen tuzları oluşturarak çöker. Su içerisindeki bu sertliğe sebep olan bu iyonların hepsinin bu şekilde aşağı çökmesinden sonra köpük yardımıyla temizleme işlemi başlamış olur.
" } ] }